Waar ging het ook alweer over?
Op 19 juni 2019 zijn wij met 70 parochianen in de parochiezaal van de OLVH samengekomen. Aanleiding was, dat onder veel parochianen onrust en onbegrip was ontstaan over de eerder door pastoor Jan-Jaap van Peperstraten aangekondigde sluiting van de kerk.
De bijeenkomst was bedoeld voor bezorgde parochianen, waarbij het Kerkbestuur toestond deze in de parochiezaal te houden. Al waren Kerkbestuur en Parochieteam tegen deze bijeenkomst. Toch waren enkele leden van het Kerkbestuur ook aanwezig. Op deze bijeenkomst heeft iedereen zijn/haar bezorgdheid, onbegrip en emoties kunnen uiten.
Aan het eind van deze hartverwarmende avond, waarop intense betrokkenheid van u allen bleek, werd de vraag gesteld of er parochianen mee wilden denken over: “hoe nu verder”. Hieruit is met instemming van die parochianen de Werkgroep ontstaan, Werkgroep Toekomst O.L.V. Hemelvaart.
 
Inmiddels deden de paters Diego en Tristan en pastoor Fennis als administrator medio september 2019 hun intrede binnen de Klaverbladparochies.
 
De Werkgroep besloot te beginnen met een inventarisatie van meningen, wensen en bezwaren van parochianen en hoe het volgens hen beter of anders binnen de OLVH zou kunnen. Hieruit is de enquête voortgekomen.
Na de sluitingsdatum op 14 oktober 2019 van de enquête – ingevuld door 175 parochianen – heeft de Werkgroep de uitslag samengevat en u over uw keuzes, wensen en opmerkingen eind december 2019 geïnformeerd.
Hierna viel de communicatie stil, omdat als eerder genoemd de afspraak met pastoor Fennis was gemaakt om gedurende het overleg niet naar buiten te treden. De Werkgroep was met het Parochieteam immers met iets constructiefs bezig, dachten de leden van de Werkgroep toen.
 
Het vervolg
De gesprekpartners van leden van de Werkgroep waren pastoor Fennis (aangesteld door het Bisdom als administrator van de Klaverbladparochies) en mw. Van Hees (voorzitter van het Parochieteam OLVH en afgevaardigde van de OLVH in het Kerkbestuur).
 
In het eerste gesprek op 8 oktober 2019 met pastoor Fennis merkte een delegatielid van de Werkgroep op, dat in organisaties doorgaans bij meerderheid besluiten worden genomen. Althans als er sprake is van gelijkwaardigheid. Pastoor Fennis reageerde daarop met de mededeling, dat de kerk geen democratie is. Daarmee was de toon gezet voor dit gesprek. Ook meldde hij, dat de Werkgroep vooraf toestemming had moeten vragen aan het Kerkbestuur om een enquête te mogen houden onder de parochianen. Dat geldt voor elke actie, die parochianen naar elkaar willen ondernemen.
 
Tijdens een vervolggesprek op 13 februari 2020 deed de Werkgroep de suggestie om een Parochieteam van 7 leden samen te stellen. Daarmee zou de continuïteit beter geborgd kunnen worden dan met een kleiner team. Het antwoord van de voorzitter van het Parochieteam (mw. Van Hees) was, dat dat niet kon en wees zij dan ook af. De administrator (Pastoor Fennis) merkte direct op, dat het Kerkbestuur hier Heemstede, 23 november 2020 later over zou besluiten. Op dat moment bestond het Parochieteam uit voorzitter mw. Van Hees, penningmeester mw. Verwoerd, dhr. Van den Berg en vanuit het Kerkbestuur tijdelijk de heer Van Os. De Werkgroep gaf aan, dat tenminste 4 personen uit haar gelederen bereid waren om tot het Parochieteam toe te treden.

Toen brak de coronacrisis uit en lag de communicatie tussen het Parochieteam, Kerkbestuur en de Werkgroep weken stil. Wel meldde het tijdelijke lid, dhr. Van Os, dat hij medio maart uit het Parochieteam was getreden.
 
Eind maart 2020 ging de Actie Kerkbalans van start met een brief van de administrator (pastoor Fennis) en de penningmeester (mw. Verwoerd) naar de parochianen. De brief bevatte heel summier de voorlopige jaarcijfers van 2019 alsmede de begrote cijfers van 2020. Hoewel het resultaat in 2019 en het te verwachten resultaat in 2020 grote tekorten lieten zien, ontbrak van beide jaren een deugdelijke toelichting! De brief gaf blijk van een gebrek aan transparantie en respect naar al diegenen, die de OLVH financieel steunen. Al jarenlang zijn uitgaven en inkomsten niet in balans. Tekorten worden al jaren gedekt door de reserves aan te spreken, die in rap tempo slinken. Een faillissement is daarom – bij ongewijzigd beleid – onafwendbaar.  
 
Medio april werd bekend, dat mw. Verwoerd als penningmeester terugtrad uit het dan nog uit 2 leden bestaande Parochieteam. Pas op 9 mei dit jaar stuurde het Parochieteam een uitnodiging aan 2 van de 9 leden tellende Werkgroep om te komen praten over toetreding tot het Parochieteam. Dat waren Marcel van Bentem en Rob Kool. Uiteraard waren zij en ook de overige leden van de Werkgroep verbaasd en verontwaardigd, dat alleen zij een uitnodiging hadden ontvangen.
De Werkgroep communiceerde steeds als eenheid met het Parochieteam en nu had het er alle schijn van, dat het Parochieteam zelf al had besloten, wie van de Werkgroep tot het team kon toetreden. De Werkgroep had immers al aangegeven 4 kandidaten beschikbaar te hebben. In ieder geval zijn Marcel en Rob wel het gesprek op 26 mei dit jaar aangegaan, dat door beiden als positief werd ervaren. Het Parochieteam meldde in het gesprek, dat het team uit maximaal 5 personen zou mogen bestaan. Afgesproken werd, dat beide partijen verslag aan hun achterban zouden uitbrengen en de administrator (pastoor Fennis) stelde een vervolggesprek met de Werkgroep in het vooruitzicht.
 
In een brief van 16 juni 2020 bood de Werkgroep wederom het Parochieteam aan mee te willen helpen om van de OLVH weer een levendige parochie te maken, die ook bestaansrecht heeft. De Werkgroep gaf in die brief aan, dat vooral de financiën, vitaliteit en de communicatie naar de parochianen de pijnpunten zijn. Voor de Werkgroep waren en zijn deze punten essentieel om aan te werken. Op 9 juli daarop ontvingen Marcel en Rob – en de overige leden van de Werkgroep in cc. – een mail van
de voorzitter van het Parochieteam/lid Kerkbestuur (mw. Van Hees) met de mededeling, dat het Parochieteam zelf 4 parochianen bereid had gevonden het team te willen versterken.  Zodoende zou er nog één lid van de Werkgroep toe kunnen treden tot het Parochieteam, Marcel of Rob. Daarmee zou het Parochieteam uit 7 leden bestaan, waar eerst stellig werd beweerd, dat 5 personen het maximum kon zijn.
 
U kunt zich voorstellen, dat de Werkgroep – mild gezegd – zeer ontstemd was over deze gang van zaken; in gesprek te zijn met het Parochieteam, dat al maanden wist, dat er leden van de Werkgroep beschikbaar waren. Vervolgens kwamen er uit het niets 4 parochianen tevoorschijn. Geen motief, waarom het Parochieteam voor deze 4 parochianen koos, geen argument(en) waarom andere leden van de Werkgroep ongeschikt zouden zijn. De Werkgroep heeft daarop het Parochieteam per mail gevraagd een toelichting te geven op de gevolgde handelwijze. Op dat verzoek hebben wij een reactie van de administrator (pastoor Fennis) ontvangen, dat het Parochieteam vrij is met iedereen te praten en voor haar team te werven. Op een oproep in het Klaverblad eind vorig jaar aan parochianen zich kandidaat te willen stellen voor het Parochieteam, had notabene niemand zich gemeld.
 
Het heeft er alle schijn van, dat de leden van de Werkgroep vanaf het eerste moment een stempel van rebelse parochianen opgeplakt heeft gekregen, omdat de Werkgroep een vergadering voor parochianen had belegd. De reden van die vergadering was nogmaals: het onbegrip onder de parochianen over een dreigende sluiting van de OLVH. Een voorgenomen besluit daartoe was over de hoofden van de parochianen heen genomen en dat had het Parochieteam niet met hen gecommuniceerd. In die vergadering stemden de aanwezige 70 parochianen in met de oprichting van een werkgroep, de Werkgroep Toekomst OLVH. Feitelijk betekent de opstelling van het Parochieteam, dat niet alleen de Werkgroep maar ook de bezorgde 70 parochianen niet serieus worden genomen.
 
Hoe nu verder?
De OLVH kan niet zonder een groot aantal vrijwilligers en zoals de Bisschop parochies adviseert, dienen hun taken aan te sluiten op hun talenten, deskundigheid en ervaring. Een wijs advies, maar gelet op het verleden, heeft de Werkgroep ernstige twijfels over de deskundigheid en ervaring van dit Parochieteam voor een toekomstperspectief van de OLVH. Het Parochieteam heeft de medewerking van de Werkgroep aan een toekomstperspectief afgewezen. De Werkgroep heeft het Parochieteam gemeld de parochianen te gaan informeren over de gang van zaken zoals die hebben plaatsgevonden. Deze brief is in de eerste plaats bedoeld om verantwoording aan u af te leggen, voor wat de Werkgroep tot op heden gedaan heeft.
 
Perspectief voor de OLVH
Voor het bestaansrecht van de OLVH betekent het op korte termijn, dat de uitgaven beheersbaar moeten worden en de OLVH vitaal wordt. Dat heeft alleen kans van slagen, als alle parochianen naar vermogen en met elkaar zich daarvoor willen inspannen. Zo niet, dan is een sluiting onafwendbaar. Er zijn al parochies in en om Haarlem recent gesloten en er staan nog een paar op de nominatie.
 
Het Vaticaan heeft op 20 juli 2020 een hoopvolle instructie naar alle RK-parochies in de wereld gestuurd. Die instructie gaat onder meer in op vernieuwing van het parochieleven in deze tijd, al dan niet opheffen van parochies en voorkoming, dat geestelijken meer macht naar zich toetrekken dan rechtens nodig is. Een samenvatting van deze instructie staat op de website van Katholiek Nederland. Die samenvatting en andere informatie kunt u lezen op de website: www.toekomstolvh.nl. In aansluiting op deze instructie vindt de Werkgroep, dat het doel moet zijn om zo veel mogelijk kerken open zien te houden door geloofsgemeenschappen tot bloei te brengen. Daar ligt een taak voor en een opdracht aan ons allen. Daartoe dienen wij allen uitgerust te worden door en met onze priesters.
 
Tot slot
Als een aantal parochianen de behoefte heeft om door de Werkgroep verder geïnformeerd en gehoord te worden, wil de Werkgroep een bijeenkomst organiseren. De insteek van de Werkgroep is te horen, wat u van OLVH en van het Parochieteam verwacht, vindt en wat er zou moeten gebeuren. Zo’n bijeenkomst is helaas in deze tijd van de coronacrisis niet mogelijk. Wanneer die gelegenheid weer mogelijk is, wil de Werkgroep graag weten, wie aan die bijeenkomst wil deelnemen. Wilt u zich dan vóór 1 februari as. aanmelden. Dat kan met een mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Heeft u geen internet en/of geen mailadres, dan kunt u zich aanmelden bij Amy, telefoon 06-11640655.
 
 
Met vriendelijke groet
Werkgroep Toekomst OLV Hemelvaart.
 
Ronald van der Kuil
Amy Brouwer
Diana Diaz
Rob Kool
Marcel van Bentem
Johan Kalkman
Paul Brouwer
Rob Zieltjens
Wim Beliën